Udfordringen ved at lægge den rette alkoholbehandling

07 December 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Selvom alkoholisme faktisk har været et stort problem i flere år, ja, faktisk århundrende verden over, så er det først i nyere tid, at man er begyndt ordinere behandling efter mere professionelle tiltag, der bygger på erfaring end tro eller indbildning alene.

De gode råd for dem, der trods alt søgte behandling i et samfund, som – stadig – er inficeret med en tabubelæggelse omkring emnet alkoholisme, være næsten mere i retning af forslag, som en spåkone eller en kvaksalver kunne komme med.

Og man havde ikke råd til behandlingen tit og ofte, hvorfor man endte på gaden, så folk kiggede skævt efter en, og man var dømt som samfundets udskud.

Nu bygger meget behandling på en kombination af effektiv medicin, der er blevet afprøvet med gode resultater til følge og terapi-former, der kan variere i det uendelige.

Men alkoholisme, selvom det er en sygdom, er svær at komme til livs, og det er slet ikke som at behandle en forkølelse, hvor trækkene og symptomerne kan gå igen, så man kan tage en behandlingsmetode ned fra hylden.

Selvom mange alkoholikere fortæller nogenlunde de samme historier ved behandling af alkoholmisbrug, og hvad der bragte dem til dette, så er det stadig en personlig fortælling.

Derfor risikerer man også at se tilbagefald, og det sker desværre, derfor er den største måde at holde folk fra flasken ved at give dem styrke til at tro på sig selv – og så skal behandlingen deromkring tilpasses den enkelte for at være effektiv.

Mange gange får man tilbudt dette som et behandlingstilbud, der så bliver betalt for en, men der kan være lang vej igen.

Man ser så på, hvad der virker, hvad der skal ændres til, og hvad man kan helt fase ud – og så kommer der måske også nogle forslag til behandling af alkoholmisbrug.

Og det er via de resultater, at man videreudvikler den bedste behandling.

 

More articles