Smukt gulv med gulvafslibning og sæbebehandling

21 August 2019 Astrid Pedersen

editorial

Et trægulv, som netop er blevet lagt, vil være sårbart over for omverdenens påvirkninger. Træ er et forholdsvis blødt materiale, og selv det mest massive trægulv vil hurtigt blive slidt, når ført det bliver dækket af møbler og betrådt mange gange daglig. Derfor vil man som der første efter anlæggelse af trægulvet sørge for, at træværket bliver behandlet med beskyttende materiale. Det kan for eksempel være en af de forseglende behandlinger så som lak, maling eller fernis.

Med en forseglende behandling indkapsles træværket, og er dermed effektivt beskyttet imod slitage fra sko, møbler, legetøj eller kæledyrs kløer. Men de mest populære former for behandling af trægulve foregår den dag i dag med sæbe eller olie. Når et trægulv behandles med sæbe, lysnes gulvets overflade med indtil flere toner, hvilket gør den hvidlig og ensartet. Samtidig mættes de overfladiske træfibre med den fede sæbe, således at gulvet bliver silkemat og skinnende. Et sæbe behandlet gulv er en fryd for øjet, og en fornøjelse at betræde.

Få dit smukke gulv igen med en professionel gulvafslibning

Til gengæld vil slitage fremstå ekstra tydeligt i et sæbe behandlet gulv. Grålige slidspor fra nedtrådt snavs, gulnede plamager fra solfalming, og diverse pletter og skjolder fra spildte væsker skæmmer den før så lækre overflade. Dette vil tydeligt kunne ses, når tæpper og møbler, som har skærmet gulvet, fjernes efter et par år – den slidte overflade vil stå i skærende kontrast til det lyse træværk, som ikke har mærket tidens tand.

Du kan desværre ikke vaske dit gulv hvidt og flot igen, når først slitagen har sat sig. Du bør i stedet alliere dig med din lokale gulvmand, som kan foretage en grundig og effektiv gulvafslibning. Bagefter kan dit gulv med en ny sæbe behandling komme til at stå som nyt igen.

Læs mere om gulvafslibning på Gulvkanonens blog.

More articles