Slidt trægulv? Få gløden tilbage med en effektiv gulvslibning

14 June 2018 Astrid Pedersen

editorial

Trægulve er i reglen rigtig flotte – især hvis de lagt dengang huset blev opført, og hernæst bevaret intakt over hele boligen. Et velholdt trægulve, som dækker gulvet i en hel bolig, er med til at skabe helhed og sammenhæng. Samtidig er træ det mest velegnede materiale til gulve – det er behageligt at gå på, isolerer, og er samtidig et organiske levende og åndende materiale, som udstråler varme og skaber en velkommende stemning i hjemmet.

Pas godt på dit trægulv, hvis du vil have glæde af det hele livet

Men selv det smukkeste og mest robuste trægulv falmer, hvis det ikke modtager den fornødne pleje. Netop fordi træ er et levende materiale, har det brug for såvel næring som beskyttelse. Visse træsorter og typer af trægulv gør sig bedst med bonevoks – for eksempel originalt sildebens parket – hvor andre typer trægulv, for eksempel plankegulv, helst skal lud og sæbe behandles for at fremstå strålende og levende. Og andre trægulve er bedst tjent med lak eller olie, for eksempel hvis de er udsat for megen slid, og man ikke har tid til at give dem sæbebehandling eller bonevoks så ofte, som der er behov for.

Forsømte trægulve har godt af en gulvafslibning

Uanset hvilken type trægulv, du har, er det vigtigt, at du er opmærksom på, om dit trægulv har behov for pleje og vedligeholdelse. Negligerer du træværket alt for længe, risikerer du, at den beskyttende overflade slides af, så træet er blottet og sårbart. Og det er her, dine problemer begynder – for når træet ligger ubeskyttet, vil det suge alt til sig. Skidt, støv, snavs, spildt rødvin, saftevand, te, kaffe, sollys – og til slut vil dit trægulv være et kludetæppe af pletter, ridser, skrammer og misfarvninger fra solens stråler. Og så er det en gulvafslibning, der skal til. Det kan du læse mere om på gulvkanonen.dk.

More articles