Få det stærkeste tilbud på en billig gulvafhøvling

12 March 2021 Astrid Pedersen

editorial

Skal dit gulv shines op? Så skal du finde ud af, om det trænger til en gulvafslibning eller en gulvafhøvling.

Hvad er forskellen på en gulvafhøvling og en gulvafslibning?

Afslibning og afhøvling af gulve er to forskellige behandlinger som udelukkende har det til fælles at de bruges på trægulv og at de tages i anvendelse for at fjerne en del af trægulvets overflade.

Her hører lighederne så også op. For hvor en gulvafslibning foregår ved hjælp af sandpapir monteret på en slibe rondel som roterer i den horisontale plan udføres den noget mere invasive gulvafhøvling ved hjælp af en maskine forsynet med en roterende valse på hvilken der er monteret små skarpe knive. Og hvor du allerhøjest fjerner en til to millimeter af træværkets overflade ved en gulvafslibning vil du med en gulvafhøvling kunne skrælle helt op til en halv centimeter ad gangen.

Hvornår skal jeg vælge en gulvafhøvling, og hvornår skal jeg vælge en gulvafslibning?

Som lægperson kan det godt være vanskeligt at vurdere hvornår gulvet trænger til en afhøvling, og hvornår du kan nøjes med den noget mildere gulvafslibning.

Som hovedregel vil en gulvafhøvling kun komme på tale hvis gulvet har lidt svær skade. Dette kan for eksempel være sket i forbindelse med oversvømmelse hvor fugt er trængt ind i træets kerne og har forårsaget udvidelse af de enkelte lameller, parketter eller planker. Dette kan få gulvet til at fremstå bulet, med store niveau forskelle og dybe revner.

Du kan rette op på disse ujævnheder med en gulvafhøvling. Men da en gulvafhøvling er en noget voldsom procedure vil en trægulv kun kunne tåle et ganske begrænset antal gulvafhøvlinger i løbet af sin levetid. Derfor bør du altid holde dig til gulvafslibning hvis gulvets skavanker blot er af overfladisk karakter.

Du kan læse mere om afslibning og afhøvling af gulve på ideertilhuset.dk.

More articles