Den termiske kikkert gør jagtoplevelsen sjovere

28 June 2022 Niels Geckler

editorial

Med en termisk kikkert åbner der sig en ny verden for jægeren. Snyd ikke dig selv for den oplevelse, hvis du er bidt af en gal jæger.

En termisk kikkert er en særlig kikkert, der opfanger varmeudstråling som er infrarød stråling. Både levende væsener, køretøjer, bål og andre varmekilder udsender varmestråling som kan opfanges af en termisk kikkert og det er et nyttigt redskab for militær og politi i mange sammenhænge, og også i forbindelse med eftersøgning af tilskadekomne i uvejsom terræn.

Og så kan den termiske kikkert også giver nogle helt særlige naturoplevelse. Mange dyr er særligt aktive om natten, og ligger du i skjul med en termisk kikkert kan du følge deres færden tværs gennem beplantning og andet, som ikke bremse varmeudstrålingen fra dyrenes kroppe. De uanende dyr vil agere fuldstændigt naturligt imens du kan følge deres bevægelser og adfærd, som de opfører sig når de ikke tror at der er mennesker i nærheden.

termisk kikkert

Den termiske kikkert giver dig en ekstra sans, som ellers er forbeholdt visse dyr

Har du en god termisk kikkert er det nemt at spotte vildtet om natten og skal du bevæge dig omkring i mørket er det er rigtig godt redskab, også bare som out doors entusiast. Den giver dig nemlig en sans, som mennesket ikke naturligt er i besiddelse af, da det menneskelige øje ikke er indrettet til at opfange stråling i det ultraviolette spektrum – modsat øjet hos visse dyr. Og den kan vise temperaturforskellene i selv det mest udfordrende vejr og terræn, så længe der ikke er noget som forhindrer den infrarøde stråling.

Da man kan se visse ting med den termiske kikkert om natten kaldes den også for en natkikkert. Der4 er også andre typer af udstyr til at se i mørket, for eksempel den lysforstærkende kikkert eller lysforstærkende briller, som giver alt et grønligt skær.

More articles